A SZÉPSÉG BELÜLRŐL FAKAD – AZ EGÉSZSÉGES BŐR ÉS TÁPLÁLKOZÁS KAPCSOLATA
Az egészséges táplálkozás az egészséges és ragyogó bőr alapja.
Valójában általában a bőr az első hely, ahol a táplálkozási hiányosságok láthatóan azonosíthatók.
Például a B-vitamin hiánya száraz, hámló bőrhöz, kiütésekhez vagy repedésekhez vezethet a száj sarkában.
Az Omega 3 hiánya száraz és gyulladt bőrhöz vezethet (DiBaise et al., 2019; Katta és mtsai, 2018).
Más hiányosságok a bőr pigmentációjának megváltozásához, bőrpírhoz, érdes bőrhöz és sok máshoz vezethetnek (DiBaise et al., 2019).
TÁPLÁLÁS ÖREGEDŐ BŐRRE
A túlzott oxidatív stressz következtében bőröregedés és bőrkárosodás léphet fel finom vonalak,
ráncok, érdesség és rugalmasságvesztés formájában (Rinnerthaler et al., 2015; Ito et al., 2018).
Az étrendi antioxidánsok (C-, E-vitamin stb.) és fitonutriensek (például karotinoidok és növényi alapú élelmiszerekben található polifenolok) segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt az egész szervezetben, beleértve a bőrt is (Ito et al., 2018).
Például az asztaxantinról (az édesvízi mikroalgákban található természetes karotinoidról) kimutatták,
hogy védőhatást fejt ki az UVA által kiváltott nap oxidatív stresszel szemben,
ezáltal csökkenti a fotoöregedést (a napsugárzás okozta bőrkárosodást) (Ito et al., 2018).
A fotoöregedés a környezeti hatások közül a legnagyobb mértékben hozzájárul a bőr öregedéséhez (Rinnerthaler et al., 2015).
Az életkor előrehaladtával szervezetünk természetesen kevesebb kollagént és elasztint termel,
amelyek a bőrben található fő szerkezeti fehérjék (Varani et al., 2006).
A megfelelő fehérjebevitel, valamint a C-vitamin (szükséges a kollagénszintézishez) és a réz (az elasztin kofaktora)
fontos ezeknek a szerkezeti fehérjéknek az életkor előrehaladtával történő fenntartásához (DiBaise et al., 2019; EFSA, 2009).
BÉL-BŐR TENGELY
A bél mikrobióma szorosan összefügg a bőr egészségével (Salem et al., 2018).
Az elfogyasztott táplálék megemésztése mellett a bél mikrobiomja vitaminokat,
rövid szénláncú zsírsavakat, hormonokat és neurotranszmittereket termel, amelyek hatással lehetnek a bőrre.
A feltörekvő tudomány a bél-bőr tengelyen rávilágít arra, hogy a bél mikrobiom összetételének változásai
milyen pozitív hatással lehetnek a bőrbetegségekre, például a pikkelysömörre
és az atópiás dermatitisre (Salem et al., 2018).
A probiotikumok és prebiotikumok potenciális bőrelőnyöket kínálnak itt.
HIDRATÁLÁS A BŐR EGÉSZSÉGÉÉRT
A víz nélkülözhetetlen az élethez és a bőr normál működéséhez is.
Számos fontos funkciója van, mint például a tápanyagok szállítása, a hőmérséklet szabályozása,
a bőr hidratálása és a bőrszárazság csökkentése (Liska et al., 2019).
MIT EGYÜNK AZ EGÉSZSÉGES BŐRÉRT
Egyél szivárványszíneket az egészséges bőrért!
A különböző színű zöldségek és gyümölcsök fitonutriensek, antioxidánsok, vitaminok,
ásványi anyagok és élelmi rostok széles választékát kínálják.
Válasszon egészséges zsírokat a zsíros halakból, az extra szűz olívaolajból,
a diófélékből és a magvakból például a joghurt, a kefir és a kombucha,
valamint az olyan prebiotikus rostok, mint az inulin és a fruktooligoszacharidok (FOS),
segítik a bélrendszer egészséges hidratáltságát egész nap.
Próbálj meg 1-1,5 liter vizet inni naponta.
Ha melegebb éghajlaton élsz, vagy ha sokat edzel – még több kell!
A SZERZŐRŐL: Caroline Cummins MSc engedéllyel rendelkező táplálkozási szakértő és az Oriflame Nutrition Board tagja.
REFERENCIA:
DiBaise, M. és Tarleton, SM (2019) „Haj, köröm és bőr: A mikrotápanyag-hiány bőrének megnyilvánulásainak megkülönböztetése”, Táplálkozás a klinikai gyakorlatban, 34(4), 490-503. doi:10.1002/ncp. . EFSA Dietetikai, Táplálkozási és Allergiákkal foglalkozó testület (NDA) a rézre vonatkozó egészségügyi állítások indokolásáról, valamint a DNS, a fehérjék és a lipidek oxidatív károsodástól való védelméről (ID 263, 1726), az immunrendszer működéséről (ID 264), kötőanyagról; szövetfenntartás (ID 265, 271, 1722), energiatermelő anyagcsere (ID 266), idegrendszeri működés (ID 267), bőr- és hajpigment fenntartása (ID 268, 1724), vasszállítás (ID 269, 270, 1727) ), a koleszterin metabolizmus (ID 369) és a glükóz metabolizmus (ID 369), az 1924/2006/EK rendelet 13. cikkének (1) bekezdése szerint, az EFSA Journal 2009 7(9). ):1211. doi: 10.2903. doi: 10.3390/nu10070817. Liska, D., Mah, E., Brisbois, T., Barrios, PL, Baker, LB és Spriet, LL (2019). Narratív áttekintés a hidratációról és a kiválasztott egészségügyi eredményekről az általános populációban. Nutrients, 11(1), 70. doi.org/10.3390/nu11010070Katta, R. és Kramer, MJ (2018) „Bőr és étrend: Frissítés a diétás változtatás szerepéről, mint bőrbetegség kezelési stratégiájáról”, Skin Therapy Letter, 23(1), pp. 1-5. Rinnerthaler, M. et al (2015) „Oxidative Stress in Aging Human Skin”, Biomolecules, 5(2), pp. 545-589 doi:10.3390/biom5020545 .Salem, I. et al. (2018) „The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis”, Frontiers in Microbiology, 9, 1459. doi:10.3389/fmicb.2018.01459.Liska, D., Mah, E., Barrios, PL és Spriet, LL (2019). Narratív áttekintés a hidratációról és a kiválasztott egészségügyi eredményekről az általános populációban. Nutrients, 11(1), 70. doi. org/10.3390/nu11010070Varani, J., Dame, MK, Rittie, L., Fligiel, SE, Kang, S., Fisher, GJ, & Voorhees, JJ (2006). Csökkent kollagéntermelés kronológiailag idős bőrben: a fibroblasztok funkciójának öregedési korfüggésének szerepe és hibás mechanikai stimuláció.The American Journal of Patology, 168(6), 1861-1868. doi.org/10.2353/ajpath.2006.051302 Salem, I. et al. (2018) „The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis”, Frontiers in Microbiology, 9, 1459. doi:10.3389/fmicb.2018.01459.